arvilag.hu

Ne ússzon az árral, diktálja Ön a tempót!

Agresszívá tesz-e a metál és a videójátékok – városi legenda

A Powerflo az egyik sztár a metál zene terén
A Powerflo az egyik sztár a metál zene terén

Féltenie kell-e gyermekét, ha a metált szereti? Vagy csak akkor, ha fémérzékeny? Kiderítettük, erőszakosabb lesz-e valaki a metál zene hatására.

Tömegmészárlások. Lövöldözések. Iskolai erőszak.

Hányszor hallotuk már ezeket a videójátékokkal és az agresszív zenével összefüggésben.  A kapcsolat pedig soha nem pozitív. Nem sokat kell várni, amíg a televíziós riporter leszűri a tanulságot: lövöldözős videójátékok vagy éppen a metál zene volt a kedvence az elkövetőnek, a korreláció és az ok-okozati kapcsolat tehát egyértelmű.

Biztosan?

Közös pont a videójátékok és a metál zene terén

A televízióban hallott információk alapján egyszerűnek tűnik a hatásmechanizmus: adott egy fiatal  – jellemzően férfi –, aki szeret videójátékokkal játszani. A három leggyakoribb fajta a szimulátor – autós, motoros, repülős, helikopteres –, a stratégiai és a lövöldözős. A stratégiai kivételével mindegyik kapja az ívet a prűd közvéleménytől.

Autós szimulátorok

Az ellenzők szerint az autós szimulátorok nem a valóságot tükrözik. Játékosként büntetlenül hajthat a falnak, ütközhet autókkal, miközben eszeveszett tempót diktál. Ez alapján veszélyes gyorshajtó kell hogy váljon minden Need For Speed játékosból. Az adatok mégsem ezt mutatják.

Egy 2018-as felmérés szerint az autós játékok űzőinek elenyésző kisebbsége vetemedik veszélyes gyorshajtásra a valóságban. Ezzel szemben laboratóriumi kíséreletek igazolják, hogy a játékosok reakcióideje a szimulátornak köszönhetően rövidebb, mint úrvezető társaiké.

Lövöldözős – first person shooter – videójátékok

A lövöldözős játékokkal élőknél olyan csekély a valóban őrült lövöldözőkké válók aránya, hogy az még a statisztikai hibahatárhoz mérten is elenyésző.

A lövöldözős és autós játékok egyvelege a GTA (Grand Theft Auto), ahol az utcákon száguldozva ráadásul még jól ki is rabolhatunk vagy akár meg is ölhetünk bárkit.

Durva, mi?

A metál zene

Ha valami igazán agresszív hangzású, az bizony a metál zene. A szöveg és a zene ontja magából a durvaságot, a koncerteken tapasztalható pogózás – egymás lökdösése a zenére – sokakat egyenesen elborzaszt.

Tehát aki ezt szereti, egy erőszakos állat, aki élete egyéb területein is így viselkedik.

De mi lenne, ha megfordítanánk a felállást?

Lehetséges, hogy aki jól kilövöldözi magát a számítógépen vagy a játékkonzolon, esetleg kilökdösődi magát egy metál koncerten, az levezeti az összes feszültséget? És akkor még nyugodtabb is, mint a többiek?

 

Könnyen lehet.

 

Szóval miért hallom, hogy káros a metál zene?

A hírek és a riportműsorok szeretik egyszerű okokra visszavezetni a valós történéseket, mert így nem kell gondolkodnunk. Mindent a szánkba adnak, előre megrágva. Tudja, mint a kicsinyeket etető madarak, amelyek visszaöklendezik a már elfogyasztott ételt fiókáiknak.

Sajnos a hír- és riportműsorok többsége tényleg a hányással van egy szinten. És elnézést kérünk a hányástól, ha megsértettük.

Ha legközelebb ilyen „tényfeltáró” riportot hall, ne habozzon értelmezni és kétségbe vonni a hallottakat! A metál zene pedig jó dolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *